Delikatny sernik jogurtowy na zimno bez pieczenia. Z mnóstwem owoców leśnych Pyszny deser idealny na upalne dni.
Foremka o średnicy 16 cm
500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego
1 galaretka owocowa użyłam rubinowej
1 łyżka żelatyny
300ml wrzątku
pół słoiczka dżemu wiśniowego
1 łyżka cukru pudru
1 nie pełna szklanka malin, borówek, jeżyn
100 gramów ciasteczek typu petit
40 gramów masła
do dekoracji bita śmietana i owoce
Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą mieszamy i studzimy.
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze dodajemy roztopione masło ponownie miksujemy do połączenia składników.
Masę ciasteczkową przekładamy do foremki, rozkładamy równomiernie i mocno dociskamy po całej powierzchni. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
W między czasie jogurt miksujemy z zimną ale nie zastygniętą galaretką, dżemem i cukrem pudrem.
Następnie wsypujemy owoce, mieszamy. Masę jogurtową wlać do foremki na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin a najlepiej na noc.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Aby uzyskać bardziej intensywny kolor można dodać do masy jogurtowej 4-5 łyżek soku z z jagód.
Smacznego :)
Na sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń