poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Sernik jogurtowy na zimno

 Delikatny sernik jogurtowy na zimno bez pieczenia.  Z mnóstwem owoców leśnych Pyszny deser idealny na upalne dni.


Foremka o średnicy 16 cm

500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego
1 galaretka owocowa użyłam rubinowej
1 łyżka żelatyny
300ml wrzątku
pół słoiczka dżemu wiśniowego
1 łyżka cukru pudru
 1 nie pełna szklanka malin, borówek, jeżyn
100 gramów ciasteczek typu petit
40 gramów masła
do dekoracji bita śmietana i owoce

Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą mieszamy i  studzimy.

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze dodajemy roztopione masło ponownie miksujemy do połączenia składników.
Masę ciasteczkową przekładamy do foremki, rozkładamy równomiernie i mocno dociskamy po całej powierzchni. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
W między czasie jogurt miksujemy z zimną ale nie zastygniętą galaretką, dżemem i cukrem pudrem.
Następnie wsypujemy owoce, mieszamy. Masę jogurtową wlać do foremki na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin a najlepiej na noc.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Aby uzyskać bardziej intensywny kolor można dodać do masy jogurtowej  4-5 łyżek soku z z jagód.
Smacznego :) 


1 komentarz: