No ciężko skończyć na jednym kawałku. Puszysta i delikatna z lekkim kremem śmietankowym i pysznymi jagodami które można zamienić na inne owoce.
5 jajek M w temperaturze pokojowej
100 gramów mąki pszennej tortowej
60 gramów cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g śmietanki 36%
100 gramów serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
200 g jagód
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i gęstą pianę, następnie dodajemy w dwóch partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 38/32cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto biszkoptowe wyłożyć na blaszkę i wyrównać powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 10-12 minut.
Następnie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Wystudzoną roladę delikatnie rozwijamy i wykładamy równomiernie krem i jagody zostawiając jednocentymetrowy odstęp od brzegów ciasta.
Ponownie całość zwijamy roladę.
Roladę można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewa czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz