wtorek, 7 września 2021

Rolada biszkoptowa z jagodami

No ciężko skończyć na jednym kawałku. Puszysta i delikatna z lekkim kremem śmietankowym i pysznymi jagodami które można zamienić na inne owoce.


5 jajek M w temperaturze pokojowej
100 gramów mąki pszennej tortowej
60 gramów cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

200g śmietanki 36%
100 gramów serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
200 g jagód

 Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i gęstą pianę, następnie dodajemy w dwóch partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 38/32cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto biszkoptowe wyłożyć na blaszkę i wyrównać powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 10-12 minut.
Następnie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Wystudzoną roladę delikatnie rozwijamy i wykładamy  równomiernie krem i jagody zostawiając jednocentymetrowy odstęp od brzegów ciasta. 
Ponownie całość zwijamy roladę.
Zawiniętą w papier do pieczenia lub folię spożywczą roladę wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Roladę można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewa czekoladową.
Smacznego :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz