czwartek, 16 września 2021

Bitki z karkówki z kurkami

Pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek wspaniałych kurek sprawia że banalny obiad smakuje bardziej wykwintnie i znika z talerzy w mgnieniu oka.

3 porcje
około 800 gramów karkówki
200 gramów świeżych kurek
2 cebule
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła

Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w cienkie plastry rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster mięsa oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Następnie bitki smażymy na patelni i odrobinie oleju aż się przyrumienią. Odkładamy na bok. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
Podsmażone mięso, cebulę i czosnek przekładamy do dużego rondla lub głębokiej patelni, wlewamy wrzątek około 400ml.
Całość dusimy pod przykryciem do miękkości około 40 minut od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę.
Umyte i osuszone kurki podsmażamy chwilkę na maśle i dodajemy do garnka z mięsem, całość chwilę gotujemy w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
 Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku, można zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz