Smażona kiełbasa z papryką i cebulą w pikantnym sosie. To bardzo smaczne rozgrzewające danie jednogarnkowe. Proste a zarazem pyszne najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
3-4 porcje
400 gramów kiełbasy zwyczajnej
3 cebule około 300 gramów
3 duże papryki około 400 gramów
pół szklanki pikantnego gęstego ketchupu
100 ml wody
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
duża szczypta ostrej papryki
szczypta soli
Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki lub dużą kostkę (według upodobań) Przekładamy do dużej głębokiej patelni lub garnka i smażymy aż się przyrumieni.
Cebulę kroimy w dużą kostkę (tak2 na 2 cm) i dodajemy do podsmażonej kiełbasy wraz z przyprawami. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając do czasu aż cebula zmięknie.
Następnie oczyszczona z gniazd nasiennych paprykę kroimy również w dużą kostkę i dodajemy do patelni, dalej smażymy co jakiś czas mieszając a warzywa będą miękkie.
Ketchup mieszamy z woda i dodajemy do podsmażonych składników. całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz