niedziela, 26 września 2021

Cukinia zapiekana z pieczarkowym risotto

Cukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację.

2 porcje
1 duża młoda  cukinia
100 gramów ryżu
150 gramów pieczarek
3 łyżki oleju
gruby plaster masła
2 garście tartego żółtego sera
około 300 ml delikatnego bulionu lub rosołu.
sól
pieprz
ząbek czosnku

Cukinie kroimy wzdłuż na połowę.
Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Tak przygotowaną cukinię lekko oprószamy solą i pieprzem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 15 minut.
W miedzy czasie pieczarki kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i podsmażamy ciągle mieszając aż się zeszkli.
Następnie wlewamy około pół szklanki bulionu, całość gotujemy ciągle mieszając do momentu aż płyn odparuje. Dodajemy pokrojone pieczarki doprawiamy sola, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku.
Całość chwilę smażymy nadal cały czas mieszając, następnie wlewamy pozostały bulion i gotujemy aż ryż zmięknie a całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło, mieszamy.
Tak przygotowanym risotto wypełniamy obficie wcześniej podpieczone cukinie, posypujemy tartym żółtym serem.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz