piątek, 17 września 2021

Omlet po wiejsku

 Smażone ziemniaki z boczkiem i cebulą podane w klasycznym omlecie to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków które zostały z obiadu . Bardzo sycący obiad który smakuje najlepiej podany z sosem czosnkowym i mizerią.

2 porcje
około 400 gramów ugotowanych ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
gruby plaster wędzonego boczku lub wędzona kiełbasa
Olej do smażenia
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
Omlet (1 porcja)
2 jajka
2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka mąki
sól

Cebulę i boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę, przekładamy do dużej patelni i krótko podsmażamy na oleju, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w grubsze talarki.
Całość przyprawiamy i smażymy na dużym ogniu aż ziemniaki się przyrumienią Mieszamy co jakiś czas jednak nie zbyt często. 

Składniki na omlet dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, wlewamy mieszankę jajeczną i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy odpowiednio płomień aby omlet się nie przypalił. Gdy jajka się zetną przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.

Na połówce omleta układamy porcję smażonych ziemniaków, przykrywamy druga częścią. Podajemy z sosem czosnkowym i mizerią.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz