FOREMKA O ŚREDNICY 18 CM.
Spód
120 gramów sucharków
3 kopiaste łyżki nutelli
Galaretka
2 galaretki truskawkowe
400 gramów truskawek
Mus z białej czekolady
300 ml. śmietanki kremówki
100 gramów białej czekolady( dobrej jakości)
1 śmietanfix
Galaretki zalać 600 ml. wrzątku dokładnie wymieszać i wystudzić.
Sucharki zmiksować tak aby miały konsystencję bułki tartej. Można też przełożyć do woreczka foliowego i rozbić na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka.
Dodać nutelle i całość dokładnie wymieszać aż będzie konsystencja mokrego piasku.
Wsypać na dno tortownicy i rozłożyć równomiernie, mocno uklepać aby masa się ładnie skleiła. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Do zimnej lekko tężejącej galaretki dodać oczyszczone truskawki pokrojone na połowę. Całość wymieszać i wylać na spód czekoladowy.
Włożyć do lodówki aby całkowicie stężało.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do garnuszka wlać 2 łyżki mleka i lekko podgrzewać aż czekolada będzie płynna, zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Czekolada powinna być płynna ale zimna.
Śmietankę ubijamy wraz z śmietanfixem na gęsty krem, następnie dodajemy 2-3 łyżki do zimnej rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do reszty ubitej śmietany i krótko miksujemy do połączenia składników.
Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy ponownie do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego:)
Jak pięknie wygląda i jaki super prosty przepis - ujmuje za serce i brzuch :) Do wypróbowania koniecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) zajrzałam na Smaczną Stronę a tam dopiero same pyszności aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńCzy sucharki można zastąpić np. herbatnikami?
OdpowiedzUsuńtak można, tylko może dać mniejszą ilość nutelli a najlepiej dodawać ją stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Usuń