czwartek, 23 lipca 2020

Potrawka z kurczakiem z sezonowymi warzywami

Sezonowe warzywka i kurczak w pysznym kremowym sosie. Cukinia, papryka oraz wyrazisty w smaku ogórek małosolny za sprawą którego danie bardzo zyskuje na smaku. Bardzo smaczny obiad do przygotowania w jakieś 20 minut.
2-3 porcje
1 duży filet z kurczaka
pół młodej średniej cukinii ok. 200 g
pół dużej papryki
2 średnie ogórki małosolne
1 mała cebula
1/3 szklanki słodkiej śmietanki ok. 100 ml
1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
szczypta kurkumy, wegeta opcjonalnie
1 szklanka ( 250 ml )bulionu lub wody

Kurczaka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.( cebulkę drobno, kurczaka i paprykę w większe kawałki)
Cukinię i ogórki małosolne kroimy w półplasterki.( ogórki cieniutko, cukinię w nieco grubsze kawałki)
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju dodać cebulkę i pokrojony na plasterki czosnek chwilkę przesmażamy cały czas mieszając, dodajemy kurczaka, przyprawy i podsmażamy do momentu aż mięso zmieni kolor.
Następnie dodajemy paprykę chwilę ok 3-4 minuty przesmażamy nadal cały czas mieszamy dodajemy cukinię i dalej smażymy aż warzywa nieco zmiękną. Smażę krótko aby warzywa się nie rozpadły wolę aby pozostały al"dente.
Kolejno dodajemy ogórki małosolne, bulion lub wodę i całość dusimy od momentu zawrzenia ok 5-6 minut.
Na koniec śmietankę wymieszać z mąką i wlać na patelnie, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając aby sos się równomiernie rozprowadził i zgęstniał.
Podajemy z ryżem.
Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz