2 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu)
350 gramów cukru
100 gramów mąki ziemniaczanej (ok 5 łyżek)
250 ml zimnej wody ( 1 szklanka)
sok z połowy dużej cytryny
Wiśnie myjemy następnie drylujemy aby pozbyć się pestek.
Owoce przełożyć do garnka zasypać cukrem dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
Następnie całość doprowadzić do wrzenia i gotować chwilkę na małym ogniu aż wiśnie nieco zmiękną. Mieszamy co jakiś czas. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do gorących wiśni energicznie mieszając.
Całość gotujemy jeszcze chwilkę ok. 5 minut ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
Gotową jeszcze gorącą frużelinę przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
Dla pewności ja jeszcze słoiki pasteryzuje wkładając do garnka z zimną wodą i gotuje 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz