Kruche ciasto i jabłka w tym przypadku papierówki. Pyszne i proste ciasto które świetnie smakuje podane z lodami.
Tarta o średnicy 20 cm( mierzona u dołu naczynia)
200 gramów mąki pszennej
140 gramów zimnego masła
50 gramów cukru
1 jajko M
szczypta soli
400 gramów jabłek( waga pokrojonych już jabłek po obraniu)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z polowy cytryny
1 plaska łyżeczka cynamonu
Cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać na stolnicę/blat dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól.
Siekamy nożem aż powstanie coś w rodzaju grubej kruszonki następnie dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto zlepiamy w kulkę i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
W między czasie papierówki obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę lub w podłużne plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać, dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną ponownie wymieszać.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki jedną trzecią część ciasta odkładamy. Ciasto rozwałkowujemy w kształt okręgu nieco większy jak średnica naczynia do tarty. Można też odrywać kawałek po kawałku ciasta i wylepiać naczynie wcześniej wysmarowane odrobiną masła.
Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wykładamy wcześniej przygotowane jabłka.
Odłożoną część ciasta rozwałkować, wyciąć cienkie paski i ułożyć na wierzchu kratkę posmarować lekko mlekiem.
Tartę wkładamy na drugi poziom piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 30-40 minut
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz