200 gramów kurek
60-70 gramów kaszy jęczmiennej Użyłam Mazurską
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka korzeń
kawałek ok. 10 cm pora średniej grubości
2 średniej wielkości ziemniaki
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta, kilka listków lubczyku
1 duży ząbek czosnku
odrobina masła
zielona pietruszka do podania
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w półplasterki.
Warzywa przełożyć do garnka i zalać ok 1 i pół litra bulionu mięsnego, dodać przyprawy wraz z pokrojonym na plasterki czosnkiem.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Kaszę przepłukać zimną wodą na sicie, ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru, gotujemy kolejne 20-25 minut aż kasza i ziemniaki zmiękną.
Kurki dokładnie opłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym. osuszone kurki przesmażamy na odrobinie masła i szczyptą soli do momentu aż woda nieco odparuje i dodajemy do zupy.
Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 5-10 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz