Ciasto drożdżowe
500 gram mąki pszennej tortowej
40 gramów drożdży
100 gramów masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
120 ml. mleka
2 jajka M
Nadzienie
ok 300 gramów jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
Lukier
100 gramów cukru pudru
2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na jagodzianki.
Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać jedna łyżką cukru wymieszać następnie zalać letnim mlekiem, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i wystudzić
Mąkę wymieszać z solą i cukrem dodać jajka, zimne płynne masło następnie zaczyn z drożdży, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto na gładka masę. Przełożyć z powrotem do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 9 równych części.
Formujemy kulkę i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstęp.
Pozostawiamy na ok 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Następnie za pomocą np. szklanki robimy dołek miejsce na jagody Smarujemy każdą drożdżówkę rozbełtanym żółtkiem z 2 łyżkami mleka.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną następnie wypełnić obficie dołki w drożdżówkach.
Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na środkowy poziom i pieczemy ok. 10-15 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder mieszamy stopniowo dodając wodę lub cytrynę, polewamy jagodzianki i się zajadamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz