piątek, 17 lipca 2020

Jagodzianki z kruszonką i lukrem

Sezon na jagody w pełni więc zaserwowałam domownikom  jagodzianki na bogato z kruszonka i lukrem. Rodzinka zadowolona więc i wam polecam.
Ciasto drożdżowe
500 gram mąki pszennej tortowej
40 gramów drożdży
100 gramów masła
5 łyżek cukru
 szczypta soli
120 ml. mleka
2 jajka M

Nadzienie
ok 300 gramów jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru

Lukier
100 gramów cukru pudru
2-3 łyżki  ciepłej wody lub soku z cytryny

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na jagodzianki.

Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać jedna łyżką cukru wymieszać następnie zalać letnim mlekiem, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i wystudzić
Mąkę wymieszać z solą i cukrem dodać jajka, zimne płynne masło  następnie zaczyn z drożdży, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto na gładka masę. Przełożyć  z powrotem do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na  9 równych części.
Formujemy kulkę i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstęp.
Pozostawiamy na ok 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Następnie za pomocą np. szklanki robimy dołek miejsce na jagody Smarujemy każdą drożdżówkę rozbełtanym żółtkiem  z 2 łyżkami mleka.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną  następnie wypełnić obficie dołki w drożdżówkach.
Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na środkowy poziom i pieczemy ok. 10-15 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder mieszamy stopniowo dodając wodę lub cytrynę, polewamy jagodzianki i się zajadamy.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz