Bardzo proste i smaczne kluski łyżką kładzione które można podawać z okrasą ze smażonego boczku lub na słodko z masłem i bułką tartą. Szybki do przygotowania i nie drogi obiad.
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki wody lub mleka
duża szczypta soli
Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać łyżką następnie wlać wodę lub mleko i ponownie całość wymieszać aż powstanie gęste gładkie ciasto.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta i wrzucać na wrzątek. Za każdym razem łyżkę zamaczać we wrzątku ciasto nie będzie się kleić do łyżki.
Całość doprowadzić do ponownego zagotowania wody i do momentu aż kluski wypłyną na wierzch.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć kluski i przekładać na talerz.
Kluski najlepiej gotować w kilku partiach aby się nie posklejały.
Można dodatkowo podsmażyć na boczku wędzonym lub podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i odrobiną cukru.
Obie wersję są przepyszne :) Polecam i życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz