Pyszny obiad za tak zwany grosik. Kluski z surowych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebulki. Smaki mojego dzieciństwa :) Świetnie smakują podane z kiszoną kapustą zasmażaną. Można je podawać solo z okrasą ale świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu.
4 porcje
1 kg ziemniaków
2 jajka M
5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
pieprz
Okrasa
około 150 g wędzonego boczku
1 mała cebulka
Ziemniaki obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki przełożyć na sito i odcisnąć zachowując płyn. Odciśnięty płyn odstawić na kilkanaście minut aby skrobia z ziemniaków opadła na dno.
Następnie odlać wodę a skrobię z ziemniaków dodać do tartych ziemniaków wraz z jajkami i mąką, dodać sól i pieprz i całość dokładnie wymieszać.
W między czasie w garnku zagotować wodę i posolić.
Za pomocą łyżki wkładać na wrzątek niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski gotować najlepiej w kilku partiach.
Okrasa
Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę.
Boczek przełożyć na suchą patelnię i podsmażać na średnim ogniu aż się wytopi tłuszcz następnie dodać cebulę i dalej smażyć aż się całość przyrumieni.
Ilość dodanej mąki zależy od rodzaju ziemniaków dlatego
do ziemniaków dodać najpierw 5 łyżek mąki, gdy ciasto będzie zbyt luźne dosypać ewentualnie więcej.
Najlepiej wrzucić na wrzątek najpierw jedną - dwie kluski i sprawdzić czy jest odpowiednia konsystencja i kluski się nie rozpadają jeżeli kluski są za luźne to dodajemy do masy ziemniaczanej jeszcze więcej mąki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz