Pyszne szaszłyki z udek kurczaka duszone na patelni. Mięciutkie mięso, pieczarki, cukinia, cebula do tego fajna marynata i jest pysznie !
4 szaszłyki
Około 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
Kilka małych pieczarek
połowa średniej wielkości cukinii
1 cebula
Marynata
3 łyżki oleju
3-4 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sok z połowy małej cytryny
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Mięso pokroić w dość dużą kostkę, ja kroję każde udo na cztery - pięć części przy nabijaniu na patyki do szaszłyków większe składam na połowę.
W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki na marynatę, następnie włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki minimum na godzinę.
Średniej wielkości pieczarki przekroić na połowę, cebulę pokroić na ćwiartki cukinię najpierw w grubsze plastry następnie każdy plaster na połowę.
Zamarynowane mięso nabijać naprzemiennie z warzywami na patyki do szaszłyków.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć szaszłyki posmarować pozostałą marynatą i smażyć z każdej strony aż się nieco przyrumienią. Następnie wlać około 3-4 łyżki wody, patelnię przykryć pokrywką i dusić szaszłyki cały czas pod przykryciem około 30 minut. Co jakiś czas obracać szaszłyki na drugą stroną i w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn niewielką ilością wody. Gotowe szaszłyki przed podaniem polać pozostałym na patelni sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz