Ciasto które uwielbia chyba każdy. Tym razem w bardzo łatwej do przygotowania wersji bez pieczenia . Spód z ciasteczek, maliny w galaretce kremowa śmietankowa chmurka całość dopełniona chrupiącymi bezami i prażonymi migdałami. Niebo w gębie :)
Foremka o wymiarach 25/27 cm
200 g herbatników petit
50 g masła
50 ml mleka
350 g malin mrożonych
2 galaretki o smaku malinowym
1 łyżeczka żelatyny
400 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Gotowe bezy 100 g
3 łyżki prażonych płatków migdałów
Ciasteczka zmiksować następnie dodać rozpuszczone masło i mleko. Całość dobrze wymieszać, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ciasteczka ubić za pomocą łyżki lub po prostu dłońmi, wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 750 ml gorącej przegotowanej wody dodać maliny (mogą być zamrożone) i wymieszać. Wstawić do lodówki aby lekko stężało.
Na dobrze schłodzony spód wylać tężejącą już galaretkę z malinami, wyrównać i wstawić do lodówki aby całość całkowicie zastygła. W między czasie śmietankę ubić wraz z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem, wyłożyć na zastygniętą galaretkę z malinami, wyrównać. Na wierzchu wyłożyć pokruszone bezy i uprażone wcześniej płatki migdałów.
Smacznego:)
Malinowa chmurka jako deser w pucharku. Przepis znajdziesz Tutaj
Witam.Dwa razy w przepisie są ciasteczka.Najpierw wyłożyć nimi blaszkę a potem jest napisane że wyrobić ciasteczka widelcem lub dłońmi.To jeszcze raz je z tej blaszki wyjąć i wyrobić?
OdpowiedzUsuńZmiksowane i wymieszane z masłem i mlekiem ciasteczka wyłożyć na blachę i ubić czymkolwiek aby masa ciasteczkowa była zwarta i zbita
OdpowiedzUsuń