Kotlety mielone drobiowe z dodatkiem aromatycznych pieczarek i pora to pomysł na podanie kotletów mielonych w nieco innej odsłonie.
6 mniejszych kotletów
350 g mielonego mięsa drobiowego użyłam mielonej piersi kurczaka
5 średnich pieczarek
spory kawałek pora
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek zimnej wody
1 jajko
sól 1 płaska łyżeczka
pieprz do smaku
suszony czosnek pół łyżeczki
suszony lubczyk 1 łyżeczka
bułka tarta do panierowania
Por pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mięso mielone przełożyć do miski dodać pokrojony por(około pół szklanki), rozdrobnione pieczarki oraz przyprawy, jajko dodać bułkę tartą (2 łyżki) i wodę (5 łyżek).
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Następnie z przygotowanej masy formować kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety na złoty kolor następnie obrócić na drugą stronę i przykryć pokrywką, dalej smażyć na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas obracając na drugą stronę.
Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz