ok. 500 gramów wiśni
1 litr wody ⍆ pół szklanki
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 kisiel o smaku wiśniowym na 500 ml wody
śmietana do podania
Z wiśni pozbywamy się pestek najlepiej za pomocą drylownicy.
Wiśnie przekładamy do garnka zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier zwykły, sok z cytryny, sól.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Kisiel rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
Odstawiamy i studzimy.
Ciasto na naleśniki
1 i pół szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
2 czubate szklanki mąki pszennej
2 łyżki śmietany kwaśnej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite gładkie ciasto, odstawiamy na 10/15 minut.
Następnie smażymy nieco grubsze naleśniki.
Wystudzone naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na półcentymetrowe paski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz