piątek, 12 lipca 2019

Zupa wiśniowa z makaronem naleśnikowym

Wiśnie pojawiły się na straganach to najlepszy moment aby przygotować pyszną letnią zupę. Zazwyczaj podawana z różnego rodzaju makaronami. Ja polecam mega pyszną wersję tej zupy z makaronem naleśnikowym.
ok. 500 gramów wiśni
1 litr wody ⍆ pół szklanki
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 kisiel o smaku wiśniowym na 500 ml wody
śmietana do podania 

Z wiśni pozbywamy się pestek najlepiej za pomocą drylownicy.
Wiśnie przekładamy do garnka zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier zwykły, sok z cytryny, sól.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Kisiel rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
Odstawiamy i studzimy.

Ciasto na naleśniki
1 i pół szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
2 czubate szklanki mąki pszennej
2 łyżki śmietany kwaśnej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite gładkie ciasto, odstawiamy na 10/15 minut.
Następnie smażymy nieco grubsze naleśniki.
Wystudzone naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na półcentymetrowe paski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz