Na 5 dużych deserów
500 ml. śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Frużelina malinowa
200 gramów świeżych malin
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2/3 łyżki cukru według uznania
50 ml wody
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody odstawić aby napęczniała
Śmietankę przelać do garnuszka dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarła. Od momentu zagotowania gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając.Zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Studzimy, następnie zimny krem przelewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Frużelina malinowa
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody odstawić aby napęczniała
Maliny przełożyć do garnka zasypać cukrem wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu, maliny puszczą sporo soku, zagotować. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody wlać do malin wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy, następnie studzimy.
Wystudzoną frużelinę Przekładamy porcjami do pucharków na przygotowaną wcześniej, stężałą panna cottę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz