1 duży filet z kurczaka
1 jajko
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
płatki kukurydziane ok.130 gramów
Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na mniejsze nieduże kawałki.
Mleko, mąkę, jajko i przyprawy mieszamy ze sobą dokładnie aby nie było grudek.
Mięso zanurzamy w cieście i najlepiej odstawić na godzinkę do lodówki.
Płatki kukurydziane rozdrobnić ale niezbyt mocno.
Zamarynowane mięso kawałek po kawałku panierujemy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz