piątek, 5 lipca 2019

Kotlety mielone w sosie cebulowym

Tradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad.
Kotlety mielone
ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego
1 średnia cebula
150 ml bulionu lub wody
wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj)
sól
pieprz
majeranek
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
2,3 łyżki oleju

na sos
2 duże cebule
1 łyżeczka tymianku
500 ml.wody lub bulionu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3  szklanki wody wymieszanej z kopiastą łyżką mąki pszennej

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła.
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę.
Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut.
Po tym czasie formujemy kotlety mielone.
Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony na rumiano.
W międzyczasie cebulę na sos kroimy w piórka.
Upieczone kotlety przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną soli.Wlać wodę lub bulion, dodać przyprawy, gotujemy pod przykryciem aż cebula będzie miękka.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą przekładamy z powrotem upieczone kotlety i dusimy jeszcze chwilkę na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz