1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
ok. pół szklanki wody
Bułka tarta
Olej do smażenia
Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora i od momentu zagotowania gotujemy ok.10 minut.
Kalafior powinien być nie rozgotowany lekko twardawy ponieważ będzie się rozpadał przy panierowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta, panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz