6 białek
150 gram cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
300 ml.śmietanki kremówki
200 gramów serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
ok.300 gramów truskawek
1 galaretka o smaku truskawkowym
Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku dokładnie wymieszać i schłodzić.
Cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy sok z cytryny oraz partiami cukier z mąką, dalej ubijamy. Pianka powinna być błyszcząca ,puszysta.
Dużą blaszkę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia.
Rozsmarować równomiernie masę białkową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Następnie wyciągamy i studzimy.
Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.
W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone.
Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji)
Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym
( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część pokrojonej galaretki, pokrojone truskawki.
Zwijamy roladę zaczynając od szerszego brzegu.
Owijamy folią spożywczą lub pergaminem i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy resztą kremu, truskawkami i galaretką.
SMACZNEGO :)
Przepis ukazał się w gazetce Przyślij Przepis nr 3/2020
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz