250 gram mąki krupczatki można użyć pszennej
250 gram cukru
4 jajka M
trzy czwarte szklanki mleka(szklanka 250 ml.)
200 gram margaryny lub masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy 40g
400 gram rabarbaru
cukier puder do posypania
Rabarbar obrać i pokroić na 1 cm kawałki.
Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i wystudzić.
Mąkę ,budyń i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę tak aby kryształki cukru były niewyczuwalne.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz mleko miksujemy do połączenia składników.
Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło lub margarynę całość dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 30/24 cm smarujemy margaryną/masłem wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto na wierzchu układamy pokrojony rabarbar lekko dociskamy, górę oprószamy 2 łyżkami cukru.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.50 minut do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz