środa, 15 maja 2019

Wiosenne placki z cukinią i marchewką

Bardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka.
250 gram marchewki
250 gram cukinii
250 gram ziemniaków
1 mała cebula
2 duże jajka
100/120 gram mąki pszennej
mały ząbek czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia

Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy.
Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 Mieszamy i partiami w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku.
Przekładamy do miski dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty rumiany kolor.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz