wtorek, 7 maja 2019

Makaron ze szparagami i szpinakiem

Sezon na szparagi w pełni. Więc musiały się pojawić na naszym stole tym razem z makronem z dodatkiem szpinaku i parmezanu. Tutaj użyłam akurat makaron wstążki ale to może być tagliatelle.
4 porcje
500 gramów szparagów
80/100 gramów świeżego szpinaku
30 gram masła
200 ml. słodkiej śmietanki
1 szklanka wody
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
sól
pieprz
4 łyżki sera parmezan
1 opakowanie makaronu wstążki

Szparagi opłukać, odłamać grubsze twarde części.
Odciąć główki ,odkładamy na bok.
Pozostałe części szparagów kroimy na plasterki.
Szpinak płuczemy  jeżeli mamy duże liście siekamy, małe listki (baby) pozostawiamy w całości.
Na dużej  patelni roztopić masło wrzucamy pokrojone na plasterki szparagi przyprawiamy solą i pieprzem.
Przesmażamy krótko aż nieco zmiękną ewentualnie podlać 3 łyżkami wody i dodajemy szpinak, całość przesmażamy chwilkę następnie dodajemy główki szparagów przesmażamy jeszcze chwilkę.
Wlać śmietankę, zagotować dodać wodę wymieszaną z łyżeczką mąki.
Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Przed podaniem posypujemy serem.
Ps.Sos można przygotować z dodatkiem wędzonego boczku ,lub kurczaka wtedy mięso przesmażamy w pierwszej kolejności, dalej postępujemy jak w przepisie wyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz