ok. 500 gram fileta z piersi indyka
5 plastrów boczku wędzonego
200 gram szpinaku rozdrobniony mrożony
250 ml. słodkiej śmietanki
sól
pieprz
duży ząbek czosnku
pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki
1 szklanka bulionu
Pierś z indyka podzielić na 5 równych części każda tak ok. 100 gram.
Porcje mięsa rozbić tłuczkiem, przyprawić na każdym kawałku ułożyć plasterek boczku wędzonego i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć roladki z każdej strony.
Następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu obracając roladki do momentu aż płyn całkowicie odparuje.
Roladki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy rozmrożony szpinak,przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, następnie wlać wodę z mąką i zagotować ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Wkładamy roladki i gotujemy na małym ogniu ok 1-2 minuty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz