na 5 porcji
500 gram mięsa mielonego ( orginalnie jagnięcina ,ale wieprzowe też może być lub pomieszane wołowe z wieprzowym.)
1 średnia cebula
sól
pół łyżeczki pieprz cayenne
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście
1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej 1 łyżeczka
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
1 pęczek zielonej pietruszki ok.5 łyżek
1 duży ząbek czosnku
pół szklanki wody lub bulionu
5 patyczków do szaszłyków
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek oraz posiekaną zieloną pietruszkę .
Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie formujemy podłużne klopsy i spłaszczamy tak na grubość 1 cm.
Nabijamy po środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu.
Ps. Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć patyczki w zimnej wodzie .
Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar
500 gram mięsa mielonego ( orginalnie jagnięcina ,ale wieprzowe też może być lub pomieszane wołowe z wieprzowym.)
1 średnia cebula
sól
pół łyżeczki pieprz cayenne
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście
1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej 1 łyżeczka
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
1 pęczek zielonej pietruszki ok.5 łyżek
1 duży ząbek czosnku
pół szklanki wody lub bulionu
5 patyczków do szaszłyków
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek oraz posiekaną zieloną pietruszkę .
Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie formujemy podłużne klopsy i spłaszczamy tak na grubość 1 cm.
Nabijamy po środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu.
Ps. Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć patyczki w zimnej wodzie .
Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz