sobota, 22 maja 2021

Szaszłyki drobiowe z camembertem i gruszką

Szaszłyki z kurczaka z serem camembert i gruszką to świetna propozycja na grilla. Z powodzeniem można je również przygotować w domu na zwykłej patelni na obiad lub imprezę.

 
10 szaszłyków
około 1 kg filetów z kurczaka
około 400 gramów wędzonego boczku
2 serki camembert
2-3 gruszki
1 papryka czerwona
Przyprawa do kurczaka
olej

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę marynujemy minimum 1 godzinę w oleju i przyprawie do kurczaka.
Ser camembert kroimy na 8 części (trójkąciki) i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Boczek kroimy na  plastry.
Gruszki kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne.
Paprykę kroimy na większe kawałki.

Szaszłyki najlepiej nabijać na patyki krótko przed grillowaniem, aby ser pozostał dobrze schłodzony.

Nabijamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków paprykę, kawałki kurczaka, ser camembert, gruszkę i boczek.
Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu po około 3-4 minuty z każdej strony.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz