niedziela, 23 maja 2021

Polędwiczka wieprzowa z salami i pieczarkami w cieście francuskim

Pomysł na smaczny i nie banalny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pieczarkami i salami. Smaczny obiad z piekarnika idealny na niedzielny obiad lub na imprezę.

1 polędwiczka wieprzowa
kilka plasterków salami
300 gramów pieczarek
pół małej cebuli
sól
pieprz
czosnek staropolski w proszku
słodka papryka czerwona
olej
ciasto francuskie

Polędwiczkę oczyszczamy z błon następnie marynujemy w oleju wymieszanym z przyprawami.
Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni wraz z cebulą na koniec doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Polędwiczkę obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor.
Piekarnik nagrzewamy do 190  stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, kładziemy podsmażoną polędwiczkę następnie rozkładamy po całości pieczarki i plastry salami. Całość zawijamy szczelnie ciastem. obracamy łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Kroimy po około 10 minutach po wyciagnięciu z piekarnika.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz