poniedziałek, 3 maja 2021

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Pyszne domowe drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami i kruszonką. Proste składniki i wykonanie. Idealne do szkoły pracy na śniadanie lub deser. 

8 dużych drożdżówek
500 gramów mąki pszennej tortowej
40 gramów świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
100 gramów masła
150 ml. mleka
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
4 duże jabłka
szczypta cynamonu
sok z połowy małej cytryny
Kruszonka
5 łyżek miękkiego masła
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki.

Jabłka obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w małą kosteczkę. Prażymy chwilkę na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu i sokiem z cytryny.
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki, rozcieramy palcami aż składniki się połączą i wstawiamy do lodówki. 

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota kuchennego wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, 4 łyżki cukru, jajko i żółtka  całość mieszamy na średnich obrotach miksera następnie dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto  na najwyższych obrotach miksera gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ale nie gorące masło, całość dalej wyrabiamy około 10 minut.
Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
 Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części.
Formujemy kulkę którą następnie spłaszczamy na grubość około pół centymetra tak aby powstał cienki placek coś na kształt pizzerinki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprażone jabłka i posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy pod przykryciem na 15-20.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut.
Ostudzone drożdżówki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz