wtorek, 18 czerwca 2019

Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami

Lekka a zarazem sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem,  szparagami i parmezanem. Sos z odrobiną mięty który świetnie podkreśla smak warzyw i mięsa. Sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako przystawka na różnego rodzaju spotkania towarzyskie
1 porcja
ok. 130 gram piersi z kurczaka
5/6 szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 garście mix sałat ( u mnie lodowa, masłowa,rukola)
Parmezan do posypania ok.1 łyżka

Marynata
przyprawa do kurczaka
olej

sos
czubata łyżka majonezu
czubata łyżka jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
2 listki świeżej mięty
szczypta soli

Kurczaka wymieszaj z przyprawą i olejem odstaw do lodówki minimum na 1 godzinę.
Miętę pokrój drobniutko dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i wymieszaj. 
Szparagi płuczemy , odcinamy grubsze części( możemy je później wykorzystać do zupy jarzynowej lub zrobić zupę krem)
Pomidorki kroimy na połowę lub większe na ćwiartki.
Pierś z kurczaka i szparagi opiekamy na średnio rozgrzanym grillu.
Na talerzu układamy kolejno 
⏬⏬⏬
Mix sałat
pomidorki koktajlowe
polej sosem
Pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka 
szparagi
polać jeszcze odrobiną sosu
posyp parmezanem
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz