Przepis na sernik tradycyjny znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy. Łatwy do przygotowania a smak wyśmienity.
Blaszka o wymiarach 36\25 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
około 200 g herbatników użyłam kakaowych
Składniki na ciasto jeżeli wolisz sernik na kruchym spodzie
130 g masła, pół szklanki cukru, jedna i pół szklanki mąki, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka wody. Wszystkie składniki zagniatamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Masa serowa
1 kg sera twarogowego z wiaderka
8 jajek osobno żółtka osobno białka
2 i pół szklanki gęstej śmietany użyłam 18 %
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i pół szklanki cukru
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej dużej cytryny
Ser, żółtka i śmietanę ucieramy na jednolitą masę, krótko tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia ewentualnie kilka kropel olejku waniliowego. Ponownie krótko mieszamy aż składniki się połączą.
Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na gęstą pianę.
Pianę z białek dodajemy do masy serowej, całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Spód blaszki do pieczenia wykładamy herbatnikami. Aby uniknąć wypłynięcia herbatników na wierzch sernika możemy je delikatnie skropić woda lub mlekiem.
Na herbatniki wylać masę serową, wyrównać.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik studzimy pozostawiając go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach
Zimny sernik polewamy lukrem.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
A może pyszny sernik z brzoskwiniami? Kliknij tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz