środa, 5 sierpnia 2020

Sałatka z kapusty cukinii i marchewki na zimę.

Smaczna 3 składnikowa sałatka na zimę do słoików. Biała kapusta, cukinia i marchewka. Do tego prosta zalewa i smaczny dodatek do obiadu na zimę gotowy.
Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu
1 duża główka białej kapusty ok 1 i pół kg
1 duża cukinia/kabaczek ok 1,200 kg
5 sporych marchewek ok 500-600 gramów
1 kopiasta łyżka soli
2 duże ząbki czosnku

Zalewa
400 ml oleju
200 ml. wody
350 gramów cukru
1 szklanka octu 10 % (250 ml)
opcjonalnie 1 plaska łyżeczka kurkumy

Kapustę obrać z wierzchnich liści wyciąć głąby. Cukinię pokroić (ja nie obieram) wzdłuż  na cztery części małe można na połowę i wyciąć gniazda nasienne. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 Kapustę szatkujemy na mandolinie lub w robocie kuchennym z odpowiednim wkładem. 
Przekładamy do dużej miski zasypujemy solą dokładnie mieszamy i odstawiamy, następnie szatkujemy cukinię i dodajemy do kapusty wraz z tartą marchewką.
Całość ponownie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
W między czasie wszystkie składniki na zalewę zagotować i odstawić.
Następnie warzywa odciskamy z nadmiaru soków (najlepiej w dłoniach) Sok będzie niepotrzebny.
Mieszankę warzyw zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą (nie musi być gorąca) dodajemy posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut co jakiś czas przemieszać.
Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do czystych i wyparzonych słoików lekko ubić.
Jeżeli zostanie zalewa w misce to rozlać do każdego słoika.
Słoiki zakręcamy wkładamy do dużego garnka wyłożonego na dnie ręcznikiem kuchennym, zalewamy zimną wodą do 3/4  wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zawrzenia wody.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz