Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu
1 duża główka białej kapusty ok 1 i pół kg
1 duża cukinia/kabaczek ok 1,200 kg
5 sporych marchewek ok 500-600 gramów
1 kopiasta łyżka soli
2 duże ząbki czosnku
Zalewa
400 ml oleju
200 ml. wody
350 gramów cukru
1 szklanka octu 10 % (250 ml)
opcjonalnie 1 plaska łyżeczka kurkumy
Kapustę obrać z wierzchnich liści wyciąć głąby. Cukinię pokroić (ja nie obieram) wzdłuż na cztery części małe można na połowę i wyciąć gniazda nasienne. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kapustę szatkujemy na mandolinie lub w robocie kuchennym z odpowiednim wkładem.
Przekładamy do dużej miski zasypujemy solą dokładnie mieszamy i odstawiamy, następnie szatkujemy cukinię i dodajemy do kapusty wraz z tartą marchewką.
Całość ponownie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
W między czasie wszystkie składniki na zalewę zagotować i odstawić.
Następnie warzywa odciskamy z nadmiaru soków (najlepiej w dłoniach) Sok będzie niepotrzebny.
Mieszankę warzyw zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą (nie musi być gorąca) dodajemy posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut co jakiś czas przemieszać.
Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do czystych i wyparzonych słoików lekko ubić.
Jeżeli zostanie zalewa w misce to rozlać do każdego słoika.
Słoiki zakręcamy wkładamy do dużego garnka wyłożonego na dnie ręcznikiem kuchennym, zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zawrzenia wody.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz