niedziela, 6 grudnia 2020

Pierniczki

 Święta Bożego narodzenia nie mogą się obejść bez pierniczków. Pieczenie pierniczków jest bardzo łatwe a zarazem świetna zabawa w kuchni do której warto zaprosić najmłodszych.

100 gramów masła
250 gramów płynnego miodu
500 gramów mąki
120 gramów cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Masło miód i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać ciągle mieszając do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Schłodzić.
Do miski przesiać mąkę z kakao dodać sól, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę,
Całość wymieszać wraz z jajkiem następnie dodać zawartość rondelka ponownie wymieszać i zagnieść ciasto aż będzie gładkie bez grudek.
Ciasto na pierniczki należy przed wałkowaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. A najlepiej zostawić na noc.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, Wycinać foremkami kształty.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Pieczemy około 7-8 minut.
Upieczone pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz