wtorek, 9 czerwca 2020

Mus z rabarbaru do słoiczków

Bardzo łatwy do zrobienia mus z rabarbaru do słoiczków na zimę. Świetny jako dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, naleśników lub do przełożenia tortów a nawet na kompot.

1,5 kg rabarbaru
1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml.) ok.250 gramów
sok z połowy cytryny

Rabarbar myjemy i odcinamy brzydkie końcówki.
 Kroimy na półcentymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem , mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
Następnie przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu co jakiś czas mieszamy aby się nie przypalił jeżeli jest mało soczysty to można dolać odrobinę wody.
Rabarbar dusimy do momentu aż się całkowicie rozpadnie i powstanie jednolita masa (tzw.paćka) ok. pół godziny. Następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Gotowy gorący mus przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków zakręcamy, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Dla pewności można pasteryzować w tym celu słoiczki wkładamy do dużego garnka zalewamy do trzy czwarte wysokości słoiczków wodą i od momentu zawrzenia wody gotujemy 10-15 minut. Następnie wyciągamy i obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz