niedziela, 5 kwietnia 2020

Chleb z garnka

Chleb z garnka piekę od lat z tego przepisu. Bardzo chrupiąca skórka i mięciutki w środku. A zapach w domu podczas pieczenia jest niesamowity.
750 gramów mąki pszennej typ 650
25 gramów drożdży świeżych lub 7 g suchych
500 ml mocno ciepłej nie gorącej wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju

Drożdże zasypujemy cukrem,  mieszamy i odstawiamy aż się rozpuszczą.
 Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mąkę przesiać przez sito. Wszystko mieszamy łyżką następnie dłońmi krótko zagniatamy ciasto aż składniki się połączą.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. ( ok 30 minut)
Ciasto wyciągamy z miski i ponownie zagniatamy, odstawiamy na kolejne 30 minut.
W między czasie piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym  które smarujemy lekko olejem nagrzewamy do 230 stopni.( naczynie powinno być z pokrywką)
 Ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego oprószamy mąką i przykrywamy pokrywką.
Wstawiamy do piekarnika temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, pieczemy 30 minut następnie zdjąć pokrywkę i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Po upieczeniu chlebek wyciągamy z naczynia i studzimy na kratce.
Piekłam na 3 poziomie piekarnika.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 26 cm/16 cm.
Smacznego :) 
Ps. ostatnio piekłam chlebek z mąki chlebowej typ 750 którą można kupić w sklepach Dino wyszedł również pyszny także polecam :)




2 komentarze: