poniedziałek, 30 marca 2020

Ciasto delicja pomarańczowa

Przepyszne ciasto wzorowane na znanych ciasteczkach "Delicje" Pomarańczowa galaretka z pomarańczami na biszkopcie całość dopełniona aksamitnym musem czekoladowym. Istne niebo w gębie.



Biszkopt tortownica o średnicy 24cm
2 jajka L
50 gram mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
łyżeczka octu.
szczypta soli
Galaretka pomarańczowa
 3 średniej wielkości soczyste  pomarańcze
2 galaretki pomarańczowe
Mus czekoladowy
200 gramów gorzkiej czekolady
3 jajka L
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 solidna łyżka masła ok 30 gramów
50 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier.
Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując do ubitych białek.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Dodajemy do ubitych białek również stopniowo i mieszamy delikatnie za każdym razem szpatułką aby białka zbytnio nie opadły.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptowa.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok. 20 minut.
Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i uderzamy z wysokości ok. 50 cm o blat.
Pozostawiamy do wystudzenia.

Galaretka
Galaretki zalać 650 ml gorącej przegotowanej wody dokładnie wymieszać.
studzimy i wkładamy do lodówki do momentu aż lekko stężeje.
W między czasie pomarańcze obrać, powycinać białe części i pokroić na mniejsze kawałki. 
Przekładamy na sito z miską. Pomarańcze puszczą sok który przyda się do nasączenia biszkoptu.

Następnie biszkopt obkroić wzdłuż rantu wyciągnąć zdjąć papier do pieczenia i ponownie przełożyć biszkopt do tortownicy.
Nasączamy sokiem z pomarańczy 
Przekładamy mocno tężejącą galaretkę i pokrojone pomarańcze.
Całość wyrównujemy za pomocą łyżki którą można moczyć we wrzątku co nam ułatwi pracę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Mus czekoladowy
Żółtka oddzielamy od białek
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka wraz z mlekiem, masłem i likierem, całość lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy ! Odkładamy na bok do przestudzenia.
W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli  na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier miksujemy aż powstanie gęsta lśniąca piana.
Ubitą pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy czekoladowej za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Śmietankę ubić na gęsty krem i dodajemy do masy czekoladowej z białkami i ponownie delikatnie mieszamy .
Gotowy mus czekoladowy wykładamy na stężałą galaretkę z pomarańczami, wyrównujemy i wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin. (minimum 5-6 lub na noc)
Przed podaniem można oprószyć kakao.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza