niedziela, 12 stycznia 2020

Tarta malinowa chmurka

Kruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze.
Ciasto kruche
1 pełna  szklanka mąki pszennej tortowej
100 gram masła
2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później
2 łyżki cukru pudru
 Krem
200 ml. słodkiej śmietanki 30 %
130 gramów serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
 Dodatkowo
150 gramów mrożonych malin
1 galaretka malinowa 
200 ml wrzątku
Bezowa pianka 
2 białka pozostałe od przygotowanego spodu kruchego
1  czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki drobnego cukru

Galaretkę zalać wrzątkiem  dokładnie rozpuścić i zalać maliny
 ( mogą być zamrożone)
Mąkę przesiać na stolnice dodać dodać szczyptę soli, cukier, pokrojone na kawałki zimne masło siekamy nożem aby składniki się połączyły następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty ( średnica 20 cm mierzone u dołu naczynia) wysmarowane wcześniej masłem, lekko nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy na złoty kolor ok. 30 minut.
Na przestudzone ciasto wylać lekko tężejąca galaretą z malinami i wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężało. 
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy.
Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy takiej jak naczynie do tarty, przekładamy masę bezową można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy ok 45 minut.
W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem gdy zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo łyżka po łyżce serek mascarpone.
Ubity krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z malinami.
Na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wkładamy jeszcze na ok. godzinkę do lodówki.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz