poniedziałek, 16 września 2019

Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać. 
Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów
ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
czosnek granulowany szczypta
majeranek
ok. 100/150 ml. wody
2 łyżki bułki tartej 
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
wegeta
brukselka 8 szt.

Sos koperkowy
1 czubata łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
 150 ml. wywaru od gotowania pulpetów
150 ml. wody
3 lub 4 łyżki posiekanego koperku
opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki

Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut.
W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem angielskim.
Brukselkę obrać z zewnętrznych listków.
Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik.
Gotowe pulpety wkładamy  na przygotowany wcześniej  wrzątek z przyprawami. Gotujemy  na małym ogniu do miękkości.

Sos koperkowy
W małym garnku roztopić masło lub margarynę dodajemy mąkę i krótko  przesmażamy.Następnie dolewamy wywar od gotowania pulpetów i wodę mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej, aby nie powstały grudki, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy koperek (opcjonalnie śmietankę) mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz