poniedziałek, 23 września 2019

Kotlet schabowy z kremowymi mini pieczarkami

Klasyczny kotlet schabowy chyba wszyscy lubimy. ale czasami warto podać go w nieco odmiennej wersji. Na przykład z kremowymi malutkimi pieczarkami duszonymi w całości z cebulką i śmietanką.
2 plastry schabu wieprzowego
ok. 300 gramów malutkich pieczarek
150 ml. słodkiej śmietanki
1 średnia cebula
łyżka masła
sól
pieprz
duży ząbek czosnku
opcjonalnie pół łyżeczki ziół prowansalskich
smalec do smażenia kotletów
jajko, mąka, bułka tarta do panierowania

 Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy solą i pieprzem następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy najlepiej na smalcu  po ok. 4 minuty z każdej strony.

Kremowe  mini pieczarki
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju następnie dodajemy umyte i oczyszczone   pieczarki.
Całość  przyprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby podlewamy odrobinką wody. Mieszamy co jakiś czas.
Gdy pieczarki będą już miękkie odkrywamy i lekko podpiekamy aż płyn całkowicie odparuje.
Na koniec wlać śmietankę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie zioła prowansalskie. Gotujemy aż całość zgęstnieje.
 Tak przygotowane pieczarki podajemy na rumianym i chrupiącym kotlecie schabowym.
Smacznego! 


niedziela, 22 września 2019

Połówki jabłek w cieście francuskim

Deser który przygotujemy w kilka chwil. Jabłka zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.Prosto i pysznie tak jak lubimy najbardziej :)  Możemy polukrować lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
1 arkusz ciasta francuskiego
3  średniej wielkości jabłka
1 żółtko jajka
cukier puder

Ciasto francuskie rozwijamy.
Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na połowę.
Połówki jabłek układamy na połowie ciasta, zostawiając jedno centymetrowy  margines od brzegu, przykrywamy drugą częścią, brzegi dokładnie zlepiamy.
Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy ok. 30/35 minut
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
SMACZNEGO ! 

sobota, 21 września 2019

Podudzia z kurczaka nadziewane pieczarkami

Rewelacyjne rozpływające się w ustach podudzia z kurczaka faszerowane pieczarkami. Smaczny obiad świetna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia.
6 szt dużych podudzi (pałek) z kurczaka
 8 dużych pieczarek
1 mała cebula
sól 
pieprz
odrobina czosnku w proszku
Czubata łyżka bułki tartej
1 małe jajko
przyprawa do kurczaka lub ulubione przyprawy

A by przygotować takie nadziewane pałeczki z kurczaka musimy pozbyć się kości.Wbrew pozorom to  nie jest trudna czynność wystarczy ostry nóż i odrobina cierpliwości :)
Jak to zrobić? Spróbuję wam to pokazać i opisać poniżej➷➷➷ 

Na początek należy przełamać kostkę u dołu podudzia, najlepiej zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa  

 Następnie ostrym nożem nacinamy kostkę wokół
Następnie trzymając ostrze noża przy kości ( po prostu  zeskrobujemy)  zaczynając od góry oddzielamy mięso od kości, aż do punktu przełamania.
Kostki odkładamy można wykorzystać do wywarów czy rosołu
Farsz
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy dodajemy bułkę tartą i całość łączymy z jajkiem.
Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli, ale można wcześniej podsmażyć.
Gotowym farszem ( będzie nieco luźny) za pomocą łyżki nadziewamy podudzia. Staramy się umieścić jak najwięcej farszu.
Gotowe pałki  przekładamy do naczynia żaroodpornego przyprawiamy przyprawą do kurczaka.

 Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika 200 stopni.
Pieczemy ok. 1 godzinę.

Po tym czasie odkrywamy, delikatnie obracamy pałki na drugą stronę  i pieczemy aż podudzia się przyrumienią.
SMACZNEGO !

środa, 18 września 2019

Kapuśniak na wypasie

Syta i rozgrzewająca zupa na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i ziemniaków.
500 gramów mięsnych żeberek
ok.200/250 gramów boczku wędzonego
500 gramów kapusty kiszonej
1 średnia cebula
500 gramów ziemniaków
200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej )
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
pół łyżeczki kminku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie wegeta

Mięso podzielić na mniejsze części. Zalać zimną wodą dodać  przyprawy, oprócz majeranku. Gotujemy ok. 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie dodać włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować kolejne 30-45minut aż mięso i warzywa będą miękkie.
Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie.
W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz z majerankiem.
Ugotowane mięso wyciągnąć, oddzielić od kości i włożyć ponownie do zupy.
Całość gotować jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
Podajemy z pajdą chleba.
Smacznego :)  
Ps. ziemniaki można ugotować osobno i dodać do zupy pod koniec gotowania.

Zapiekanki z chleba tostowego

Zapiekanki z chleba tostowego można przygotować z najróżniejszych składników  świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam pieczarki, szynkę, żółty ser i pomidory. Smaczny pomysł na kolację na ciepło.
10 kromek chleba tostowego
10 plasterków szynki
ok 250/300 gramów pieczarek
ok. 200 gramów żółtego sera gouda
1 mała cebula
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
2 łyżki oleju

Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy z dodatkiem oleju.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Całość krótko smażymy.
Na każdej kromce chleba tostowego układamy plasterek szynki, kolejno po łyżce przesmażonych pieczarek i posypujemy tartym  żółtym serem na koniec kładziemy po plasterku pomidora.
Tosty przekładamy na blaszkę , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok.10/ 12  minut z funkcją termoobiegu.
Smacznego !!!

wtorek, 17 września 2019

Pasta z prażonego słonecznika i rukoli

Często zastanawiamy się co do kanapek zamiast wędlin  czy serów? Pasty do pieczywa to idealne rozwiązanie. Najbardziej popularne są pasty jajeczne, rybne. Ja mam dla was przepis na zupełnie innego rodzaju przepyszną pastę do chleba z czterech dobrze wam znanych składników. 
100 gramów sera feta
50 gramów prażonego słonecznika
20 gramów ( garść) rukoli
2 łyżki jogurtu greckiego

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera  miksujemy na jednolitą masę.
GOTOWE !!! 

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi.
  użyłam 600 gramowy  bardzo mięsisty pasek żeberek
Marynata do mięsa
ok. 8 łyżek oleju
sól
 pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
 średniej wielkości cebula

 600/700 gramów kiszonej kapusty
wegeta (przepis na domowej  roboty wegetę  ➦  tutaj)
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy.
Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. 
Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni.
Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę. 

Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion.
Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem.( po ok 50 minutach  pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni)
15 minut przed końcem pieczenia, odkrywamy aby żeberka się lekko przyrumieniły.

poniedziałek, 16 września 2019

Mus czekoladowy z malinami

Nie od dziś wiadomo że czekolada i maliny to zgrany i smaczny duet. Propozycja na pyszny i prosty do przygotowania deserek który znika w mgnieniu oka.
4 porcje
250 ml. słodkiej śmietanki 30 %
1 tabliczka (100 gramów) czekolady u mnie pomieszana pół na pół gorzka 60% i mleczna
ok 5 łyżek cukru pudru 
250 gramów malin użyłam świeżych

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej( możemy też  rozpuścić w mikrofalówce) jeżeli używamy gorzkiej czekolady dodajemy 2-3 łyżki mleka.
Śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru ubijamy na puszysty krem.
Rozpuszczoną zimną czekoladę mieszamy z dwoma łyżkami ubitej śmietany. Następnie dodajemy do pozostałej śmietany i mieszamy najlepiej rózgą kuchenną. 
Maliny wraz z pozostałym cukrem przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na jednolity sos.
Zmiksowane maliny przekładamy porcjami do pucharków kilka łyżek odkładamy.
Następnie przekładamy mus czekoladowy. Włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę .
Przed podaniem polać resztą sosu malinowego.
Smacznego :) 

Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać. 
Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów
ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
czosnek granulowany szczypta
majeranek
ok. 100/150 ml. wody
2 łyżki bułki tartej 
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
wegeta
brukselka 8 szt.

Sos koperkowy
1 czubata łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
 150 ml. wywaru od gotowania pulpetów
150 ml. wody
3 lub 4 łyżki posiekanego koperku
opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki

Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut.
W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem angielskim.
Brukselkę obrać z zewnętrznych listków.
Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik.
Gotowe pulpety wkładamy  na przygotowany wcześniej  wrzątek z przyprawami. Gotujemy  na małym ogniu do miękkości.

Sos koperkowy
W małym garnku roztopić masło lub margarynę dodajemy mąkę i krótko  przesmażamy.Następnie dolewamy wywar od gotowania pulpetów i wodę mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej, aby nie powstały grudki, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy koperek (opcjonalnie śmietankę) mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.




czwartek, 12 września 2019

Currywurst

Przysmak i znany fast food u naszych zachodnich sąsiadów. Odwiedzając Niemcy należy obowiązkowo spróbować  pysznej  grillowanej lub pieczonej kiełbaski z pysznym sosem curry. Ale możecie też w prosty sposób przygotować taki przysmak w domu. 
Na ok. 1 litr sosu
500 ml. keczupu
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 opakowanie przyprawy curry użyłam prymat
1 łyżka sosu worcester
ok 500ml  wody w zależności od gęstości keczupu
kiełbaski typu bratwurst lub każde inne do grillowania

Keczup przekładamy do garnka dodajemy wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy stopniowo wodę tyle aby sos był w miarę gęsty i lejący.
Całość zagotować i wystudzić.
Grillowaną kiełbaskę kroimy na kawałki polewamy sosem można dodatkowo posypać przyprawą curry.
Smacznego  :) 

niedziela, 8 września 2019

Jajka po szkocku

Jajka otulone cienką warstwą mięsa mielonego, w złocistej panierce. Sprawdzą się na obiad, przekąskę. Idealne danie na stół wielkanocny czy na imprezkę.
400 gramów mięsa mielonego dowolnego tutaj z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
majeranek
1 średni ząbek czosnku
ok.150 ml wody lub bulionu
3 jajka M
2 łyżki bułki tartej

Do panierowania
bułka tarta
mąką pszenna
jajko
oraz olej do smażenia

Jajka wkładamy na wrzątek i gotujemy 5 minut następnie szybko przekładamy do bardzo zimnej wody najlepiej z dodatkiem lodu.
Dobrze wystudzone obieramy.
Mięso mielone przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion, bułkę tartą i dokładnie wrabiamy aby składniki się dokładnie połączyły.Następnie masę mięsną dzielimy na trzy równe części. Formujemy kulę i rozpłaszczamy na okrąg gruby ok 1 cm, na środku układamy jajko, za pomocą noża boki zawijamy do środka i zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki.
Tak przygotowane jajka panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Następnie w rondlu lub garnku rozgrzać dość mocno olej (ok.170/180 stopni) tyle aby jajka/mięso po włożeniu było całkowicie zanurzone. Wkładamy mięsne jajka :)  zmniejszamy płomień (tak aby się delikatnie smażyło )
Smażymy ok 7/8 minut na złoty kolor