środa, 17 lipca 2019

Grillowany filet z kurczaka pod kurkami

W prostocie tkwi siła i to danie jest tego doskonałym przykładem. Grillowany filet z kurczaka ze smażonymi na maśle kurkami, cebulką doprawiane odrobiną czosnku i grubo mielonym pieprzem.
Mega prosto i mega smacznie
Na 3 porcje
ok. 400 gramów fileta z kurczaka
200 gramów kurek
ok. 60 gramów masła
1 średnia cebula
mały ząbek czosnku
grubo mielony pieprz
sól
Marynata
olej, sól, słodka papryka w proszku,odrobina czosnku granulowanego
Zielona pietruszka lub szczypiorek do podania.

Fileta z kurczaka dzielimy na 3 porcje. Posypać przyprawami skropić olejem i odstawić na jakiś czas. Następnie mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej.

Na dużej patelni roztopić masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy do momentu aż cebula nieco zmięknie. Następnie dodajemy umyte i oczyszczone kurki, przyprawiamy solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy na dość dużym ogniu mieszając co jakiś czas aż płyny całkowicie odparują, następnie smażymy jeszcze chwilkę aż grzyby się lekko przyrumienią.
Podajemy z grillowanym mięsem i zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz