czwartek, 27 czerwca 2019

Flaczki z boczniaków

Ta wersja przypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za tradycyjnymi mięsnymi flakami.
Flaki z boczniaków to po prostu pyszna aromatyczna zupa grzybowa.
ok. 400 gramów boczniaków
200 gramów włoszczyzny mrożonej lub 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora.
1,5 litra dowolnego bulionu lub wody
4/5 kulek ziela angielskiego
3 duże liście laurowe
pół płaskiej łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
pół łyżki majeranku
1 łyżka masła
zielona pietruszka do podania

Boczniaki oczyszczamy, odkroić twarde trzonki.
Grzyby kroimy na paseczki.
Jeżeli używamy świeżej włoszczyzny to obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, por w cienkie półplasterki.
Boczniaki przesmażamy na maśle lekko posolić.
W garnku zagotować bulion dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz.
Następnie dodać podsmażone grzyby i włoszczyznę, gotujemy na niedużym ogniu do miękkości.
Na koniec przyprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu tak ok.10 minut.
Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.
Nam najlepiej smakuje na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz