wtorek, 7 maja 2019

Jagodowo śmietankowy sernik na zimno

Kremowy sernik na zimno tym razem jagodowy ale będzie równie smaczny z truskawkami czy malinami. Idealny letni deser
300 gramów jagód( mogą być mrożone)
300 ml śmietanki kremówki
500 gramów sera twarogowego mielonego z wiaderka
1 żółta galaretka
2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok 8/9 łyżek cukru
ok. 15 szt. biszkoptów
opcjonalnie do dekoracji świeże jagody lub borówki

Żółtą galaretkę zalewamy 250 ml wrzątku dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Dwie galaretki o smaku owoców leśnych zalewamy 500 ml. wrzątku i również dokładnie mieszamy, odstawiamy
Jagody rozmrozić i zasypać dwoma łyżkami cukru ,odstawić na jakiś czas aby puściły sok następnie przecedzić przez sitko, sok pozostawiamy.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem na puszystą pianę następnie stopniowo dodajemy ser cały czas miksując na sam koniec dodajemy połowę soku z jagód i zimną lecz nie zastygniętą galaretkę i dokładnie na wolnych obrotach
   całość ponownie miksujemy. 
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy biszkoptami.
Na biszkopty wlać masę serową i wstawić do lodówki.
Odcedzone jagody  wymieszać z galaretkami i pozostałym sokiem z jagód i wylać na lekko zastygniętą masę serową.
Ponownie włożyć do lodówki najlepiej na noc do całkowitego zastygnięcia.
Dekorujemy świeżymi owocami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz