wtorek, 19 lutego 2019

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami

Smaczny obiad który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją. 


Na 4/5 porcji

 Pulpety
ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
1 jajko M
ok.4/5 łyżek wody
sól,pieprz
1 plaska łyżka majeranku
1 łyżka bułki tartej
mały ząbek czosnku

Na sos
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
250 gram włoszczyzny (u mnie mieszanka mrożona)
sól
pieprz
1 łyżka cukru
wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj )
3 łyżki śmietanki słodkiej
pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej.
Masło do smażenia


Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut.
W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety.
Formujemy  zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego,przekładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut.
W między czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Na koniec wlać wodę z mąką, mieszamy aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietankę.Przekładamy ugotowane pulpety i ponownie mieszamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz