wtorek, 26 lutego 2019

Faworki Chruściki

Tłusty czwartek nie może się obyć bez tradycyjnych wypieków. A wiadomo że najlepiej smakują te zrobione samemu w domu. Podaję wam prosty przepis z którym każdy sobie poradzi znaleziony w książce kucharskiej Przysmaki polskiego stołu.


300 gramów mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 całe jajko M
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka octu lub wódki
pół łyżeczki soli
500 gramów smalcu do smażenia
cukier puder do oprószenia

Do miski przesiać mąkę dodajemy śmietanę, mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników ponownie mieszamy i przesypujemy na stolnicę.

Zagniatamy ciasto jakieś 5 minut w razie potrzeby podsypujemy mąką, ale jak najmniejszą ilością.

Ciasto podzielić na połowę i kolejno cienko rozwałkowywać 

Rozwałkowane ciasto kroimy na paski mniej więcej o wymiarach 3 cm szerokie na 10/11 cm długie. Ja użyłam radełka do krojenia pizzy.
Każdy wycięty kawałek nacinamy wzdłuż na środku.

Przewijamy jeden koniec paska przez otwór


W dużym naczyniu rozgrzewamy smalec i smażymy faworki na złoty kolor z każdej strony.
Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wrzucamy kawałek ciasta powinien się zrumienić i wypłynąć.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz