wtorek, 26 lutego 2019

Faworki Chruściki

Tłusty czwartek nie może się obyć bez tradycyjnych wypieków. A wiadomo że najlepiej smakują te zrobione samemu w domu. Podaję wam prosty przepis z którym każdy sobie poradzi znaleziony w książce kucharskiej Przysmaki polskiego stołu.


300 gramów mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 całe jajko M
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka octu lub wódki
pół łyżeczki soli
500 gramów smalcu do smażenia
cukier puder do oprószenia

Do miski przesiać mąkę dodajemy śmietanę, mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników ponownie mieszamy i przesypujemy na stolnicę.

Zagniatamy ciasto jakieś 5 minut w razie potrzeby podsypujemy mąką, ale jak najmniejszą ilością.

Ciasto podzielić na połowę i kolejno cienko rozwałkowywać 

Rozwałkowane ciasto kroimy na paski mniej więcej o wymiarach 3 cm szerokie na 10/11 cm długie. Ja użyłam radełka do krojenia pizzy.
Każdy wycięty kawałek nacinamy wzdłuż na środku.

Przewijamy jeden koniec paska przez otwór


W dużym naczyniu rozgrzewamy smalec i smażymy faworki na złoty kolor z każdej strony.
Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wrzucamy kawałek ciasta powinien się zrumienić i wypłynąć.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)





niedziela, 24 lutego 2019

Szaszłyki drobiowe w marynacie musztardowej

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z dodatkiem miodu. Kruche i delikatne.To fajny sposób na  urozmaicenie obiadu z wykorzystaniem fileta z kurczaka. Do przygotowania w piekarniku, na patelni.Świetnie sprawdzą się w okresie grillowym.
ok.600 gram fileta z kurczaka
2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
2 czubate łyżki majonezu
3 łyżeczki miodu
sól
Patyczki do szaszłyków 20 cm.

Składniki na marynatę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 2/3 cm paski.
Mięso dodajemy do marynaty,bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Zamarynowane mięso mięso nabijamy na patyczki, jak w harmonijkę.
 Jeżeli pieczemy w piekarniku, układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok.20 minut.
Jeżeli przygotowujemy na patelni to patelnię smarujemy tłuszczem, wkładamy szaszłyki, dodajemy pozostałą marynatę i smażymy na średnim ogniu ok. 6/7 minut z każdej strony.
Idealne w sezonie grillowym.






sobota, 23 lutego 2019

Pizza z tortilli

Zaletą pizzy z tortilli jest zdecydowanie to że przygotowuje się ją bardzo szybko. To fajna propozycja aby wykorzystać resztki z lodówki.Plusem jest możliwość  przygotowania jej bez użycia piekarnika na zwykłej patelni.



Potrzebujemy
2 tortille
ok 15 dag  startego żółtego sera 

na szybki do przygotowania sos pomidorowy
1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
odrobina wody
sól, pieprz
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny

Dodatki według upodobań ja tutaj wykorzystałam
kilka pieczarek
4 plasterki szynki
 połowę małej czerwonej cebuli
kawałek papryki czerwonej 

Składniki na sos mieszamy ze sobą dodajemy tyle wody aby sos się dobrze rozsmarowywał ok.2 łyżki, odstawiamy.

Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, można krótko przesmażyć na patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę.

Na jednej tortilli rozkładamy równomiernie żółty ser 


Przykrywamy drugą tortillą, smarujemy dokładnie sosem pomidorowym


Układamy ulubione dodatki, posypujemy ponownie startym żółtym serem, oprószamy szczyptą oregano.
Tak przygotowane tortille (pizzę) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.7/8 minut.

Przygotowanie na patelni
Mocno rozgrzaną patelnię smarujemy olejem wkładamy tortillę i zmniejszmy minimalnie płomień, przykrywamy pokrywką i pieczemy do momentu aż spód będzie przypieczony a ser się idealnie rozpuści.
Płomień powinien być bardzo mały warto obserwować aby placki się zbyt szybko nie przypiekły.






Kotlet devolay

Smaczny kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej złotej panierce   wypełniony w środku masłem i zieloną pietruszką. Klasyk który smakuje chyba każdemu. Idealny do podania na rodzinny obiad.


Na 4 porcje

Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze
ok 3 łyżki zimnego masła
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Klarowane masło do smażenia

Do panierowania 

mąka pszenna
roztrzepane jajko
bułka tarta

 Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa



Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej użyć do tego folię spożywczą),delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej 


Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku  układamy masło i zieloną pietruszkę


Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem


Następnie zawijamy po skosie w rulon



Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut.






Leczo z białą fasolą

Leczo chyba wszyscy znamy i lubimy. W tym przepisie zamieniłam klasyczną kiełbasę na białą fasolę. Jeżeli mamy pokrojone warzywa i ugotowaną fasolę to leczo przygotujemy tak naprawdę  w jakieś pół godzinki. Możemy też użyć fasolę z puszki, ale ja zdecydowanie polecam tą samodzielnie ugotowaną.Sprawdzi się na obiad i na kolację.



Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.)
150 gram cebuli
200 gram pieczarek
300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej )
250 gram cukinii
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
sól
pieprz
wegeta
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
pół łyżeczki majeranku
szczypta cukru
3 łyżki oleju

Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę  przesmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawy, przesmażamy od czasu do czasu mieszając.
Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas.
Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw  dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy,w razie potrzeby podlewamy wodą ok. pół szklanki ( zależy od warzyw ile oddadzą soków)
 Mieszamy dokładnie i  krótko gotujemy.





Naleśniki bananowe

Do przygotowania tych przepysznych naleśników najlepsze będą bardzo dojrzałe, brązowe banany smaczny sposób na ich wykorzystanie aby się nie zmarnowały.Podane z sosem czekoladowym to idealne śniadanie czy deser.


2  bardzo dojrzałe banany ok.200 gram
1 i pół szklanki mleka (szklanka 250 ml)
1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml.)
2 małe jajka lub 1 L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części przekładamy do miski
dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto powinno być gęstawe ale lejące.
Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, posmarować olejem nakładać ciasto porcjami.
Smażymy na średnim ogniu, uważamy aby nie był zbyt mocny bo naleśniki będą się przypalały,ale nie może też być zbyt słaby bo będą przywierać do patelni i ciężko będzie odwrócić na drugą stronę.Ciasto bananowe jest bardzo delikatne i pulchne.Także każdy musi sobie ustawić moc palnika według siebie.




piątek, 22 lutego 2019

Placuszki z indyka z warzywami

Delikatne placuszki z indyka z dodatkiem papryki i pieczarek. Bardzo lekki obiad z dodatkiem mięsa.Pieczone w piekarniku co zdecydowanie zmniejsza ich kaloryczność, ale smażone na patelni wyjdą równie smaczne. Można również zamienić mięso z indyka na pierś z kurczaka. Do przygotowania tych placuszków świetnie sprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów.



250 gram fileta z piersi indyka
150 gram  świeżej papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
100 gram pieczarek
1 jajko M
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki
wegeta( przepis na domową wegetę tutaj)
grubo mielony pieprz
sól

Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę przekładamy do miski, następnie również bardzo drobno kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki,dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę.
Całość mieszamy na jednolitą masę która powinna być dość gęsta.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy placuszki jak np. placki ziemniaczane (mi wyszło 6 szt)
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.( za pierwszym razem obserwujemy swój piekarnik, każdy piecze inaczej)
Placuszki po podważeniu łopatką powinny łatwo odchodzić od papieru na blaszce, jeżeli się kleją wydłużamy czas pieczenia lub też skracamy)
Jeżeli chcemy przygotować placuszki na patelni to dajemy na patelnię odrobinę tłuszczu i smażymy jak klasyczne placki ziemniaczane.

czwartek, 21 lutego 2019

Gyros z kurczaka

Najlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli.




250 gram fileta z kurczaka 
3 łyżki oleju
1 czubata łyżka jogurtu
Opcjonalnie pół cebuli
2 łyżki przyprawy do gyrosa(prymat) lub mieszanka⬇ sól,pieprz,odrobina czosnku w granulkach,odrobina papryki wędzonej,zioła prowansalskie,szczypta kminu rzymskiego.

Mięso pokroić w drobne paseczki lub kostkę ,dodać olej i przyprawę,wymieszać,dołożyć jogurt ponownie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na noc.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą ok.10 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.

Surówka
pół małej lub ćwiartka większej kapusty białej
1 średnia marchewka
sól, cukier, ocet 
1 solidna łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu

 Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce.
Dodać przyprawy według uznania  i wymieszać ,docisnąć i odstawić na chwilkę aż kapusta nieco zmięknie.
Na koniec dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać.

Sos czosnkowy
pół szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki majonezu
sól
2 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać


wtorek, 19 lutego 2019

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami

Smaczny obiad który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją. 


Na 4/5 porcji

 Pulpety
ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
1 jajko M
ok.4/5 łyżek wody
sól,pieprz
1 plaska łyżka majeranku
1 łyżka bułki tartej
mały ząbek czosnku

Na sos
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
250 gram włoszczyzny (u mnie mieszanka mrożona)
sól
pieprz
1 łyżka cukru
wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj )
3 łyżki śmietanki słodkiej
pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej.
Masło do smażenia


Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut.
W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety.
Formujemy  zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego,przekładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut.
W między czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Na koniec wlać wodę z mąką, mieszamy aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietankę.Przekładamy ugotowane pulpety i ponownie mieszamy.






piątek, 15 lutego 2019

Naleśniki bolońskie zapiekane z serem

To danie w smaku przypomina lazanię.Bardzo syty i smaczny obiad który zasmakuje chyba każdemu.



Naleśniki
1 jajko
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju 
szczypta soli
Farsz
500 gram mięsa mielonego
1 średnia cebula
200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz 
Sos
1 mała cebulka
1 łyżeczka bazylii
1 duży ząbek czosnku 
1 puszka krojonych pomidorów 400 g
1 łyżka masła
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
20 ml śmietanki słodkiej
ok. 200 gram żółtego sera

Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładkie lejące ciasto.
Smażymy nie zbyt grube naleśniki.

W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną w kostkę cebulę,zeszklić.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory z puszki ,przyprawiamy i dusimy do momentu aż pomidory się  nieco rozgotują od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec wlewamy śmietankę i dalej gotujemy aż sos zgęstnieje.( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody)

Na środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety)
Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
 Polać sosem pomidorowym i posypać serem.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.


środa, 13 lutego 2019

Brownie

Mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku ciacho,a dodatkowo podane z sosem malinowym i lodami waniliowymi to mega pyszny deser.Idealna uczta dla wielbicieli czekolady.Ciasto po rozkrojeniu jest lejące jeżeli wolicie bardziej stabilne to należy wydłużyć czas pieczenia.




Ciasto
3 jajka M
140 gram mąki krupczatki
250 gram cukru
200 gram masła lub margaryny
250 gram czekolady gorzkiej

Sos malinowy
100 gram malin mrożonych
3 łyżki wody
2 łyżki cukru 
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło lub margarynę roztopić na bardzo małym ogniu, następnie dodajemy połamaną czekoladę całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie podgrzewamy zbyt mocno.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z margaryną, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Dno blaszki (średnica ok.18cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Sos malinowy
Maliny przekładamy do garnka,wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia,dodajemy wodę i mąkę ziemniaczaną energicznie mieszamy.Zagotować i wystudzić ,ale można też podawać z ciepłym sosem.

Ps. Możemy również roztopić tylko 200 gram czekolady, a 50 gram zetrzeć na tarce i przed pieczeniem posypać wierzch ciasta.





Pstrąg pieczony

Coś dla amatorów pysznych zdrowych ryb. Krótki czas przygotowania i pieczenia a efekt wspaniały. Do podania na obiad i na kolację.
Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia skórka jest chrupiąca, a środek ryby delikatny rozpływający się w ustach.



Proporcje na 1 dużego pstrąga

Pstrąg (świeży wypatroszony)
sok z cytryny 3 łyżki
gruby plaster cytryny
czosnek 1 duży ząbek
3 solidne łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
3-4 łyżki masła
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta płatków chili

Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Nacinamy w kilku miejscach ( tylko z jednej strony).
Następnie rybę skrapiamy sokiem z cytryny również w środku.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do środka ryby wkładamy łyżkę masła, zieloną pietruszkę i przekrojony na połowę ząbek czosnku oraz cytrynę. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku. 
Tak przygotowanego pstrąga układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Polać rybę połową roztopionego masła, drugą częścią polejemy przed podaniem.
Ryby wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy \duże 20 minut, małe 15 minut.
Smacznego :) 

piątek, 8 lutego 2019

Zupa krem z pora

Coś dla miłośników zup typu krem. Krem porowy często podaję z klopsikami ,ale można też podać z groszkiem ptysiowym, grzankami 


ok. 1 litr bulionu
15 /20 cm grubego pora
1 duży ziemniak
1 duża cebula
20 ml słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

Dużego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie na dużej patelni roztopić łyżkę masła dodajemy 1 średnią cebulę pokrojoną w piórka 
zeszklić.
Następnie dodajemy pora ( biała część) pokrojonego w pół plastry, dusimy razem z cebulą ciągle mieszając.
Przesmażone warzywa dodajemy do wywaru z ziemniakami gotujemy ok 10 min. Wszystko miksujemy na jednolity krem, dolewamy śmietankę mieszamy.