wtorek, 29 stycznia 2019

Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym

Kurczak z pieczarkami w aksamitnym śmietanowym sosie podany z ryżem lub makaronem to 
propozycja na szybki i smaczny obiad który przygotujemy w kilka chwil.





300 gram fileta z kurczaka
200 gram pieczarek
100 ml, śmietany słodkiej 30%
3/4 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki
sól
Pieprz
Duży ząbek czosnku.
olej do smażenia

Fileta z kurczaka kroimy w kostkę,umyte i oczyszczone pieczarki w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju dodajemy mięso i krótko przesmażamy.
 Przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem dodajemy pieczarki i smażymy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Gdy pieczarki będą miękkie dolewamy wodę z mąką,dokładnie mieszamy na koniec wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz