piątek, 18 stycznia 2019

Bułki pszenne ekspresowe

Te bułki zrobimy w pół godzinki ,idealny przepis gdy braknie pieczywa w domu lub na weekendowe rodzinne śniadanka ale oczywiście nie tylko.





500 g mąki pszennej
35 g drożdży
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru
6 łyżek oleju
300 ml letniej wody
1 jajko  do posmarowania bułek

Wszystkie składniki oprócz jajka wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę,można sobie pomóc robotem kuchennym.
Następnie ciasto podzielić na 8/10 równych części uformować bułki i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 10 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy na środku ostrym nożem w między czasie nagrzać piekarnik  na 200 stopni.
Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.10 minut.
Bułki można posypać ulubionymi ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz