czwartek, 20 grudnia 2018

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilia nie może się obyć bez tej prostej,skromnej a zarazem wyśmienitej potrawy.Przygotowuję ją zawsze minimum dwa dni przed Wigilią i przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją  na kolację wigilijną  jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu.
1 kg. kapusty kiszonej
30/40 gramów grzybów suszonych
5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego
4 duże liście laurowe
2 łyżki masła
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie kilka kropel magi

Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody,następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.Przecedzić przez sito, Pokroić drobniej lub pozostawić większe kawałki.według uznania.Wodę pozostawiamy.

Kapusty w zasadzie nie powinno się płukać,ale jeżeli jest mocno kwaśna jednak przepłukuję, nie chcę aby kwas  kapusty zdominował smak grzybów,dodaję wodę od gotowania grzybów, jałowiec lub ziele angielskie,liście laurowe uzupełniam wodą trochę nad powierzchnią kapusty,gotujemy do miękkości.
Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,i jeżeli jest grubo poszatkowana to kroimy.
Na dużej  patelni lub garnku roztopić masło,dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i chwilę smażymy mieszając od czasu do czasu
Do przesmażonych grzybów dodajemy kapustę,mieszamy przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość jeszcze chwilę dusimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz